Milyen a Kemenesvíz Vízíközmű Kft által szolgáltatott ivóvíz minősége?
A Kemenesvíz Vízíközmű Kft által szolgáltatott víz jó minőségű IVÓVÍZ, megfelel az ivóvízminőségre vonatkozó magyar és EU jogszabályok előírásainak.
Az ivóvíz tartalmazza mindazokat az anyagokat [ásványi sók, mikroelemek, stb.], melyek az emberi szervezet működéséhez, fenntartásához feltétlenül szükségesek, és nem tartalmaz olyan élettelen és élő anyagokat, amelyek ártalmasak az emberi szervezet számára.
Érthető okokból a fogyasztók a víz keménységét figyelik, ezért rövid tájékoztatót adunk működési területünkön az ivóvíz keménységéről.
A Kemenesvíz Vízíközmű Kft működési területén az ivóvíz keménysége mindenhol határértéken belüli értéket mutat. Ez élvezeti és táplálkozás-élettani szempontból kedvezőnek mondható.
Az ivóvíz keménysége:
A víz keménysége a vízben oldott kalcium és magnézium vegyületek mennyiségétől függ. A szolgáltatott vízben mért érték a háztartási és ipari víz felhasználhatóságának egyik legjellegzetesebb mutatója. Magyarországon a keménység mértékegysége [CaO-ra átszámítva]: mg/l, de a közhasználatban elfogadott a német keménységi fokban történő érték-megadás is.
0 - 140 mg/l | 0 - 14 nk | lágy |
140 - 250 mg/l | 14 - 25 nk | közepesen kemény |
250 - 350 mg/l | 25 - 35 nk | kemény |
350 mg/l felett | 35 nk felett | kifogásolható minőségű |
Az ivóvízben a keménységre vonatkozó közegészségügyi határérték minimum 50 mg/l CaO és maximum 350 mg/l CaO.
A megfelelő ásványisó-tartalom a jó minőségű ivóvíz egyik kritériuma. Alapvetők e tekintetben a kalcium-és magnézium-sók, amelyek a víz "keménységét" megszabják. A kalcium és magnézium az ivóvíz élvezeti értékét meghatározó, emberi szervezet számára nélkülözhetetlen elemek közé tartozik.
Az ásványi anyagok közül a kalciumból van a legtöbb az emberi szervezetben. Egy felnőtt emberben mintegy 1200-1500 g. Ennek 97-99 %-a a csontokban, fogakban halmozódik fel. Az ember napi kalciumszükséglete 800-1000 mg.
A magnéziumból 20-28 g van egy felnőtt ember szervezetében. Ennek 50-60 %-a a csontokban található, a további mennyiség az izmok a máj és az idegrendszer sejtjeinek alkotórésze. Alacsony keménységű víz fogyasztása esetén az ideálisnál jóval kevesebb kerül be belőlük a szervezetbe, hiányuk elősegíti bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések, fejlődési rendellenességek kialakulását.